Virpa

Virpa B

Online-säätövoima ja tehonhallinta

Virpa B -projektin tavoitteena on ollut selvittää, miten rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa kulutuksen vaihteluita ennakoimalla ja käyttämällä itse tuotettua energiaa hyödyksi kohteessa.

Vuonna 2016 käynnistynyt Virpa B -projekti liittyy sellaisiin talotekniikan megatrendeihin kuin kiristyvät päästörajoitukset ja energiatehokkuuden vaatimukset, rakennuksissa lisääntyvät teknologia sekä digitalisaation ja teollisen internetin vaikutus koko toimialaan.

Rakennuksista säädettäviä

Virpa B:n perusajatuksena on ollut tehdä rakennuksesta säädettävä: miten osa rakennuskannasta muutetaan säädettäväksi niin, että rakennus pystyy kertomaan itse, paljonko kulutusta voidaan säätää ylös ja alas tietyn ajan kuluessa.

Rakennuksen kertomaan tietoon voidaan sisällyttää myös oma energiantuotanto ja ulkoiset kulutuslaitteet kuten sähköautot. Rakennukset yhdistetään internetin avulla suureksi virtuaalisäätövoimayksiköksi. Syntynyt kapasiteetti myydään esimerkiksi säätösähkömarkkinoille.

Olennaiset kysymykset säätövoiman tuottamisessa ja säätövoiman taloudellisen hyödyn tutkimisessa ovat olleet

  • miten säätövoimaa voidaan tuottaa energiankulutuksen joustojen avulla
  • miten tuotettu säätövoima hyödyntää taloudellisesti kiinteistön omistajaa ja energiayhtiötä
  • miten tehdyille energiainvestoinneille saadaan parempi takaisinmaksuaika.

Sovelluskohteina kaupan kiinteistöt

Virpa B -projektissa pilotointikohteina ovat olleet kaupan kiinteistöt: S-ryhmän marketit Oulussa, joista toinen on varusteltu suurella määrällä mm. aurinkokeräimiä, tavoitteena energiaomavaraisuus suuren osaa vuodesta.

Kiinteistöjen potentiaalisimmat säätökohteet ovat olleet mm. kylmäketju, lämmitys, käyttövesi, valaisu ja IV. Säätökohteille on kehitetty säätömalleja, joilla saavutetaan paras mahdollinen taloudellinen tulos vaarantamatta kiinteistön toimintaa ja rakenteita.

Partnereita hankkeessa on ollut kaikkiaan 10, tutkimuspartnereita kaksi.

Lyhyesti

Virpa B: Online-säätövoimaliiketoiminta: uusiutuva energia, integroitu energiantuonta ja säätövoima
Pilottikohteet: Arinan Kiinteistöt Oy Tuiran S-market ja Kellon S-Market
Hankeaika: 2016–17
Budjetti: 2,5 miljoonaa euroa

Virpa A

Virpa A -projektissa kehityskohteena on ollut talotekniikka ja sen yhdistäminen yhdeksi palveluympäristöksi, jota voi hallita internetissä pilvipalvelun avulla.

Lue lisää

Virpa B

Virpa B on selvittänyt, miten rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa kulutuksen vaihteluita ennakoimalla ja käyttämällä itse tuotettua energiaa.

Lue lisää

Virpa C

Virpa C yhdistää rakentamisen, kiinteistöhuollon, energianhallinnan, tieto- ja viestintätekniikan sekä palveluliiketoiminnan osaamisen yhteensä 15 yrityksen ja viiden tutkimusyksikköä voimin.

Lue lisää

Virpa D

Kiinteistöliiketoiminta elää muutoksessa: rakennukset ja tilat ovat muuttumassa eri palveluntarjoajien jakelualustoiksi, joista käyttäjä valitsee itselleen merkitykselliset palvelut.

Lue lisää

Bitnami